Κοινότητες
Βελβεντό:
Το Βελβεντό, κωμόπολη 4.000 κατοίκων, πατρίδα του Αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, 33 χιλιόμετρα Β.Α. της Κοζάνης, είναι χτισμένο στους πρόποδες των Δυτικών Πιερίων, του γραφικού βουνού των εννιά μουσών της μυθολογίας και στα πόδια του απλώνεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου.
Ο οικισμός του Βελβεντού είναι ένα αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο με στολίδι την κεντρική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στενά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πέτρινα, νεοκλασικά αλλά και σύγχρονα σπίτια, αυλές καταστόλιστες από λουλούδια, μικρές πλατείες και όμορφες γωνιές, παλιοί νερόμυλοι και εκκλησίες, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σ’ έναν καταπράσινο κάμπο, γεμάτο μυρωδάτα φρούτα και πολλά νερά.
Η ιστορία του Βελβεντού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η έρευνα σε αρχαιολογικούς χώρους έχει δείξει πως η περιοχή κατοικείται συνεχώς από την προϊστορική εποχή. Τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία μαρτυρούν τη σημαντική ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή.
Η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, οι καταρράχτες του «Σκεπασμένου» στο φαράγγι των Μουσών, τα πολλά ενδιαφέροντα μνημεία, η αξιόλογη πολιτιστική κίνηση, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Το Βελβεντό και η γύρω περιοχή του δίνουν σήμερα μια μοναδική ευκαιρία για απολαυστικές και ξεκούραστες στιγμές σε όλους τους επισκέπτες, κοντά στη φύση, στο βουνό και στη λίμνη, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι ανέσεις μιας μικρής οργανωμένης πόλης.
Καταφύγιο:
Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι ορεινό χωριό. Είναι χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 1.450 μέτρων στις πλαγιές των Πιερίων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον Νικόλαο Σχοινά, το χωριό είχε πληθυσμό 150 Ελληνοχριστιανικών οικογενειών το 1886. Προπολεμικά αποτελούσε ανεξάρτητη κοινότητα και μάλιστα ήταν κεφαλοχώρι.
Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι η γενέτειρα του ήρωα του Καζαντζάκη, Αλέξη Ζορμπά, ο οποίος λεγόταν Γιώργος Ζορμπάς. Στο χωριό διασώζεται και το οικόπεδο του σπιτιού του, στα ερείπια του οποίου έχει χτιστεί ένα οίκημα που θα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης, το χωριό είναι η γενέτειρα του Ακαδημαϊκού Ιωάννου Τσικοπούλου, του αειμνήστου Μητροπολίτου Χίου Νικηφόρου Τζιφοπούλου και του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου Ζηζιούλα.
Σήμερα το Καταφύγι, κατοικείται μόνο τους θερινούς μήνες, από τους ιδίους τους κατοίκους οι οποίοι μετά την πυρπόληση, μένουν στην Κατερίνη και έτσι αναβιώνει έστω και για λίγο το όμορφο χωριό των Πιερίων, αλλά και από άλλους μη Καταφυγιώτες, οι οποίοι έκαναν σπίτια λόγω της ομορφιάς του χωριού. Το φυσικό τοπίο είναι εκπληκτικό και μοναδικό.
Πολύφυτο:
Το Πολύφυτο είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Βελβεντού σε υψόμετρο 320 μέτρα
Βρίσκεται ανατολικά του Αλιάκμονα και βορειοανατολικά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, σε απόσταση 9 χιλιόμετρα Β.-ΒΑ. από την πόλη του Βελβεντού.
Αγία Κυριακή:
Η Αγία Κυριακή βρίσκεται σε ορεινή τοποθεσία που δεσπόζει στο βόρειο τμήμα της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα, και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 990. Μέχρι το1961 ονομαζόταν Σκούλιαρη.
Το ξωκκλήσι της Αγίας Κυριακής , από το 1965 και μετά, αναπαλαιώθηκε και συντηρήθηκε. Το 1968 έγινε το υπόστεγο στην είσοδο και το 1978 ανοίχτηκε ο δρόμος μέχρι το εκκλησάκι. Το 1994 υδροδοτήθηκε, δενδροφυτεύθηκε και περιφράχτηκε. Δίπλα από την εκκλησία σώζεται ένα αιωνόβιο άγριο κυπαρίσσι, το «μιρτζιάν(ι)», που θεωρείται μνημείο της φύσης για την περιοχή. Η εκκλησία γιορτάζει στις 7 Ιουλίου.
Στην Αγία Κυριακή γιορτάζεται τον Μάιο το «Κουρμπάνι», με παραδοσιακό πλιγούρι και άλλα εδέσματα, καθώς και τοπικούς χορούς