Ψήφισμα για την αναστολή λειτουργίας του Π.Ι. Βελβεντού

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
(Απόφαση 33/2021 Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού)

Η πατρίδα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα από μια πρωτόγνωρη αλλά και επικίνδυνη πανδημία, αυτή του κορωνοϊού, για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της οποίας έχουν ληφθεί από την Πολιτεία μέτρα, τα οποία όλοι ελπίζουμε να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε οι πολίτες να παραμείνουν προστατευμένοι και το σύστημα υγείας της χώρας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες όσων νοσούν ή ενδεχομένως νοσήσουν, κάτι που απευχόμαστε.
Καθημερινά τα δεδομένα της πανδημίας αλλάζουν και αυτό συνεπάγεται τη λήψη επιπλέον μέτρων, των οποίων την αναγκαιότητα τόσο οι πολίτες όσο και οι συλλογικοί φορείς αναγνωρίζουμε και μολονότι έχουν επηρεάσει ριζικά την καθημερινότητα όλων μας, προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στην τήρησή τους και να συμβάλλουμε έτσι κι εμείς, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και ο Δήμος ως σύνολο στον κατά το δυνατόν περιορισμό της εξάπλωσης και των απωλειών.
Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο με απόφαση του Υπουργείου Υγείας έχει ανασταλεί επί μήνες η λειτουργία Περιφερειακών Ιατρείων, μεταξύ αυτών και του Βελβεντού και το προσωπικό «επιστρατεύθηκε» να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης ή στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας για τις ανάγκες της πανδημίας. Στα τέλη του 2020 είχε ανακοινωθεί ότι το Περιφερειακό Ιατρείο του Βελβεντού θα λειτουργήσει και ως εμβολιαστικό κέντρο, κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί ως σήμερα (πέντε μήνες μετά), παρόλο που εξασφαλίστηκε η σχετική υλικοτεχνική υποδομή στο Π.Ι. του Βελβεντού εκ μέρους της Διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Σερβίων και του Διευθυντή κ. Λάζαρου Πάσχου στις αρχές του 2021.
Κατανοούμε πλήρως, ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατάσταση, η οποία απαιτεί την συνδρομή όλων μας, όπως επίσης και την ανάγκη σε αυξημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις δευτεροβάθμιες υγειονομικές δομές του Νομού. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε, ότι αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να καλυφθεί με το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων. Δεν είναι κατανοητή η μονομερής κατάργηση παροχής πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα όταν ζούμε σε εποχή περιορισμού μετακινήσεων και κυρίως, όταν αυτή η απόφαση δημιουργεί για τον πολίτη άλλη μια δυσκολία στην καθημερινότητά του, εφόσον δεν μπορεί να λάβει άμεσα την απλή ιατρική φροντίδα που χρειάζεται, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ανασφάλειά του.
Κυρίως όμως θέλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι η απόφαση αυτή του Υπουργείου Υγείας λήφθηκε σε μια έκτακτη κατάσταση, η οποία απαιτεί και έκτακτα μέτρα. Πριν την γενίκευσή του το Υπουργείο Υγείας όφειλε να διασφαλίσει την πρόσληψη ιατρικού και λοιπού προσωπικού για τις δομές υγείας της χώρας, ώστε να μην δημιουργούνται τέτοια κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων της υπαίθρου.
Η ανάγκη λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου στο Βελβεντό παραμένει και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε μια τέτοια απόφαση να γίνει μόνιμη κατάσταση. Οι εμβολιασμοί που είναι συνεχόμενοι δεν μπορούν να αποτελούν λόγο για την υποβάθμιση λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων. Αν η πολιτεία προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων θα επανέλθει.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συνδράμουμε στην τήρηση των μέτρων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ζητούμε όμως τη διαβεβαίωση από κάθε Υπεύθυνο, ότι το μέτρο αναστολής της λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου θα αρθεί άμεσα και με απόλυτη προτεραιότητα να επιστρέψουν οι γιατροί στις θέσεις τους.
Το ψήφισμα αυτό να αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας, στις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες και να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και στα ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω