ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το μεγάλο θέμα της αιθαλομίχλης

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, ημερίδα ευαισθητοποίησης των πολιτών για το ανθυγιεινό φαινόμενο της αιθαλομίχλης που κατακλύζει τους οικισμούς κάθε χειμώνα, λόγω χρήσης ακατάλληλων καύσιμων υλών.

Συνδιοργανωτές: ΚΠΕ Βελβεντού – Σιάτιστας, ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Βελβεντού και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «Αιθαλομίχλη. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και οι επιπτώσεις στην υγεία από την καύση στερεών και ορυκτών καυσίμων».
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε:

Εισήγηση της Π.Ο. του ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας με θέμα: «Ανάδειξη τοπικών περιβαλλοντικών ζητημάτων»,

Εισήγηση του Βιολόγου  και Προϊστάμενου στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Αλβανού Δημήτρη με θέμα: «Επιτρεπτά είδη καυσίμων»,

Εισήγηση του Μηχανολόγου Μηχανικού κ. Πεκόπουλου Δημήτρη με θέμα: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος».

Εισήγηση της Παιδίατρου κας Τσιώρα Βασιλική με θέμα: «Επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην παιδική ηλικία».

Ακολούθησε συζήτηση με τους δημότες οι οποίοι μετά την ενημέρωση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους.

Συμπεράσματα της ημερίδας:

  1. Η καύση άλλων υλικών θέρμανσης, οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και στη πολύ ακριβή τιμή του πετρελαίου.
  2. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από καύση ξυλοκάρβουνου είναι μεγάλος και ειδικά στα μικρά παιδιά.
  3. Ενημέρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο των δημοτών, από τον  Δήμο Βελβεντού, να αποφεύγουν την καύση ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.
  4. Ενημέρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (τηλ: 2461351474)  από κάθε πολίτη για τα περιστατικά καύσης ακατάλληλων υλικών που διαπιστώνονται εντός των οικισμών.
  5. Κοινοποίηση του παρόντος δελτίου στους βουλευτές του νομού με τα αιτήματα α) της δια νόμου απαγόρευσης πώλησης ξυλοκάρβουνου από τα ορυχεία σε οικιακούς καταναλωτές και β) της αύξησης της επιδότησης αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, από αυτήν την ολίγιστη που ισχύει σήμερα, στους καταναλωτές των ορεινών οικισμών της Βόρειας Ελλάδας ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο αντί άλλων επιβλαβών υλικών.
  6. Κοινοποίηση του παρόντος δελτίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμει στο αίτημα για επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στους ορεινούς δήμους ή ενδεχομένως άλλης μορφής ενέργειας, φιλικής προς το περιβάλλον, για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

  

Κύλιση προς τα επάνω