ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ COVID-19

Αγαπητοί φίλοι,

Το τελευταίο διάστημα η Χώρα μας, όπως όλος ο Πλανήτης, δοκιμάζεται από μία πρωτοφανή στις μέρες μας υγειονομική κρίση, σαν αυτές που διδασκόμαστε στα βιβλία της Ιστορίας ή βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Άπό ένα νέο ιο που δεν έχουμε ακόμη άλλα μέσα να τον πολεμήσουμε παρά μόνο με το να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Στην κρίση αυτή δεν έχουμε προς το παρόν ούτε εμβόλια ούτε φάρμακα. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία και οι επιστήμονες και οι πολιτικοί σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν ενώσει τις προσπάθειές τους σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουν την υγειονομική κρίση, την  ανθρωπιστική κρίση και φυσικά την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει.

Η Δημόσια Υγεία και τα συστήματα Υγείας, σε κάθε Χώρα δοκιμάζονται και σε πολλές ξεπέρασαν τα όριά τους. Στην Χώρα μας, τα μέτρα πρόληψης που πάρθηκαν πολύ έγκαιρα, δείχνουν μέχρι στιγμής να αποδίδουν και έχουμε, συγκριτικά με τον πληθυσμό μας, ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Η κατάσταση περιορισμού στις μετακινήσεις θα συνεχιστεί μέχρις ότου οι επιστήμονες θεωρήσουν και εισηγηθούν στην Κυβέρνηση την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η μάχη αυτή, δίνεται σε δύο πεδία. Στην Υγεία, με αιχμή τα νοσοκομεία και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην Κοινωνία, με αιχμή του δόρατος την Αυτοδιοίκηση.

Πρώτιστο καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους και να τους υποστηρίξουμε στις ανάγκες τους ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους. Δεν είναι εύκολο έργο, είναι δύσκολο να καλύψουμε με τα μέσα που διαθέτουμε τις ανάγκες ενός σημαντικού μέρους πληθυσμού που στην ουσία μπαίνει προσωρινά σε ακινησία.

Σε αυτήν την προσπάθεια, το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., από την αρχή που ξεκίνησε η κρίση, με αποστολή οδηγιών από τον Π.Ο.Υ και μέσω αναρτήσεων στην ιστοσελίδα του Δικτύου και στην Ομάδα του ΕΔΔΥΠΠΥ στο facebook, προσπάθησε να μεταδώσει όλες τις πληροφορίες που διοχετεύονταν από τον Π.Ο.Υ., από το Υπουργείο Υγείας και από άλλους επίσημους φορείς.

Παράλληλα, τα στελέχη της Επιστημονικής Επιτροπής, οργανώθηκαν σε Ομάδες εργασίας με σκοπό να βοηθήσουν με την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους τους Δήμους μέλη με πληροφορίες και Τεχνογνωσία. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να ομαδοποιηθούν οι πολλές και διαφορετικές πληροφορίες που αφορούν οδηγίες, προληπτικά μέτρα, εγκυκλίους, νέες δομές και υπηρεσίες που δημιουργούνται οδηγίες για την ίδρυση και λειτουργία νέων δομών, φυλλάδια που μεταφράζονται ή γράφονται εξ αρχής, προκειμένου να πετύχουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την υποστήριξη των Δήμων μελών, μικρών και μεγάλων, αστικών, νησιωτικών ή ορεινών στο δύσκολο έργο τους. Το έργο αυτό, θα το λαμβάνετε μέσω του portal του Δικτύου, σε ειδικό link στην Ιστοσελίδα του Δικτύου και μέσω της ιστοσελίδας του Δικτύου στο facebook καθώς και της Ομάδας του ΕΔΔΥΠΠΥ στο facebook θα ανανεώνεται δε διαρκώς με νέες πληροφορίες και οδηγίες.

Ως Πρόεδρος του Δικτύου, οφείλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που εργάζονται για τον κοινό μας σκοπό πέραν του ήδη δύσκολου ωραρίου τους και των επιπλέον καθηκόντων τους στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας εντελώς εθελοντικά χρόνο, ενέργεια, γνώση, σε αυτό που ονομάζουμε δικτύωση.

Ως Δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το μέγιστο καθήκον μας είναι η Προαγωγή της Υγείας και σύνθημά μας, το σύνθημα του Π.Ο.Υ. «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω»

Θέλω να πιστεύω ότι από την κρίση αυτή θα βγούμε σοφότεροι και δυνατότεροι.

Ο Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ

Κύλιση προς τα επάνω