Ενημέρωση για την ασθένεια του Μεταχρωματικού Έλκους των Πλατάνων

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη για το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου.

Το πλατάνι είναι ένα από τα μακροβιότερα δένδρα της ελληνικής χώρίδας, χαρακτηριστικό είδος της παραποτάμιας βλάστησης, αλλά και καλλωπιστικό δένδρο με πλούσια σκιά που επιβάλλεται με τον όγκο και τις διαστάσεις του στις πλατείες και τα πάρκα της χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια, η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου αποτελεί μια τεράστια απειλή. Μάλιστα, αρκετά υπεραιωνόβια πλατάνια κινδυνεύουν να καταστραφούν όπως το δένδρο του Ναού της Παναγίας της Πλατανιώτισσας Αχαϊας (το οποίο έχει σχεδόν νεκρωθεί πλήρως), ενώ η περαιτέρω επέκταση της θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή στα φυσικά οικοσυστήματα του πλατάνου.

Ο μύκητας C. platani ανήκει στους οργανισμούς καραντίνας και σύμφωνα με την αλληνική νομοθεσία διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση του παθογόνου, ώστε να λαμβάνονται μέτρα άμεσης καταστροφής των προσβεβλημένων δένδρων, για την αποτροπή διάδοσης της ασθένειας σε άλλες περιοχές.

Με δεδομένο ότι το παθογόνο μεταδίδεται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τόσο με τη χρήση εργαλείων κλαδέματος, όσο και μηχανημάτων εκσκαφής που χρησιμοποιούνται στα δημόσια έργα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με ιδιαίτερη ευαισθησία, στηρίζει δράσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την συγκεκριμένη ασθένεια και τους τρόπους μετάδοσης της, ώστε να περιοριστεί και ακόμα να αποτραπεί η διασπορά του παθογόνου σε νέες περιοχές.

 

Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης

Περιφερειάρχης

Δυτικής Ελλάδας

 

 

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Η αντιμετώπιση της είναι δυνατή εάν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια προσβολής και ο αριθμός των προσβεβλημένων δένδρων είναι περιορισμένος, εάν όμως πάρει μεγάλη έκταση η αντιμετώπιση είναι αδύνατη.

Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, θεωρείται ότι εισήχθη στην Ευρώπη από την Β. Αμερική κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτός από την Ελλάδα που διαγνώστηκε για πρώτη φορά το 2003, έχει καταγραφεί στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ελβεντία, στην Αλβανία και στην Ευρωπαϊκή Τουρκία.

 

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Η ΚΥΑ 119999/2004 (ΦΕΚ 154 Β’) προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας, ωστόσο ΄έχουν προκύψει νέα ερευνητικά δεδομένα και αυτή αναμένεται να αντικατασταθεί.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Αποφυγή εργασιών εκσκαφής σε πλατείες, πάρκα και λοιπούς χώρους που φύονται πλατάνια. Σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις εργασιών εκσκαφής θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλός καθαρισμός και απολύμανση μηχανημάτων και εργαλείων.

Οι κλαδεύσεις των δένδρων πρέπει να γίνονται με εργαλεία που έχουν καθαριστεί και έχουν απολυμανθεί.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται για τον καλό καθαρισμό των αλυσοπρίονων από το πριονίδι που εγκλωβίζεται μέσα στο μηχάνημα, πριν από τη χρήση απολυμαντικών ουσιών (διάλυμα χλωρίνης 20% ή άλλο απολυμαντικό).

Δεν θα πρέπει την ίδια περίοδο με την κλάδευση να γίνεται υλοτομία προσβεβλημένων δένδρων στη γύρω περιοχή, γιατί είναι πιθανό να μεταφερθεί με τον αέρα μολυσμένο πριονίδι στις τομές κλαδέματος.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ

Προσβεβλημένα δένδρα πρέπει να υλοτομούνται και να απομακρύνονται όσον το δυνατόν συντομότερα. Η καθυστέρηση αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του παθογόνου σε άλλα δένδρα στην περιοχή.

Το ξύλο από τα προσβεβλημένα δένδρα πρέπει να καταστρέφεται με καύση. Δεν επιτρέπεται η μεταφορά του και η χρήση ως καυσόξυλο.

Με την υλοτομία των δένδρων δεν σταματά η διάδοση του μύκητα μέσω των ριζών, γι’αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται ζιζανιοκτόνο στα γειτονικά δένδρα με στόχο τη νέκρωση των ριζών τους.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω