Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2021, στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Συμμετείχαν ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Ζ. Ζορζοβίλης, ο Αντιδήμαρχος Γ. Αχίλλας και ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Καμκούτης.

Επίσης συμμετείχαν με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις λόγω του κορωνοϊού ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σερβίων Νίκος Πιπιλής, ο πυροσβέστης και Πρόεδρος της Κοινότητας Βελβεντού Θανάσης Αθανασόπουλος,  ο Αστυνομικός αναπλ. Διοικητής του Α.Τ. Σερβίων Γιάννης Αραβόπουλος και ο τοπικός Αστυνόμος Ελ. Φραντζής, ο εκπρόσωπος της 9ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητης Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Νίκος Τέλλος και ο υπάλληλος του Δασονομείου Σερβίων Θανάσης Μανώλας. Οι λοιποί φορείς του Συντονιστικού ενημερώθηκαν για την διαδικασία και θα ακολουθήσει ενημέρωση για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης.   

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν και διαπιστώθηκαν τα εξής:

Κατ’ αρχάς ανακοινώθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες το Μνημόνιο Ενεργειών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Δήμο Βελβεντού.

Στον επανασυσταθέντα Δήμο Βελβεντού, παρ’ όλες τις σχετικές δυσκολίες οργάνωσης σε όλα τα μέτωπα, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα όσον αφορά την οργάνωση σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, τις δεξαμενές στα Πιέρια, τα υδροστόμια εντός και εκτός των οικισμών καθώς και τα μηχανήματα Δήμου και ιδιωτών που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε κάθε προσπάθεια πυρόσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή, με την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μετά την ενημέρωση του Δημάρχου και την εισήγηση του κ. Προδρόμου Ασλανίδη έγινε διάλογος και διαπιστώθηκαν ακόμη τα εξής:

1.- Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος Βελβεντού-Καταφυγίου είναι επισήμως κλειστός από 7/7/2020 λόγω κατακρημνίσεων στο 20ο χλμ.

2.- Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος Βελβεντού – Πολυφύτου είναι επίσης επισήμως κλειστός διότι από τις περσινές καλοκαιρινές θεομηνίες τρία ρέματα έχουν γεμίσει φερτά υλικά και είναι απροσπέλαστα. 

3.- Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος Βελβεντού – Αγίας Κυριακής είναι δύσβατος στο 4ο χλμ λόγω μεγάλων φθορών στο οδόστρωμα από τις καλοκαιρινές θεομηνίες.

4.- Ο χωματόδρομος Αγίας Κυριακής – Καταφυγίου είναι επίσης δύσβατος λόγω των χειμερινών βροχών.

5.- Ο χωματόδρομος Υδραγωγείου Βελβεντού-Κατασκηνώσεων-Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα ενώ είναι βασικός δρόμος για την πυρόσβεση αφού φιλοξενεί 6 υδροστόμια από τον εξωτερικό αγωγό ύδρευσης του οικισμού Βελβεντού. Καλύπτει μια τεράστια δασική έκταση και σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς είναι ο συντομότερος και ευκολότερα προσβάσιμος δρόμος για τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο ο δρόμος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του άβατος και δεν βοηθά στην προσπέλαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Εκ μέρους του Δήμου έχει συνταχθεί και υποβληθεί στην Π.Ε. Κοζάνης η μελέτη για την αναγκαία ασφαλτόστρωσή του και αξιολογείται από τις υπηρεσίες η δυνατότητα υλοποίησης του έργου.

6.-  Πολλοί δασικοί δρόμοι των Δυτικών Πιερίων είναι ασυντήρητοι εδώ και αρκετά χρόνια και δεν είναι προσπελάσιμοι στην περίπτωση που αυτό απαιτηθεί. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθούν και αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη του Δασαρχείου Κοζάνης.

Ήδη ο Δήμος έλαβε σχετικές πρωτοβουλίες για συντήρηση ορισμένων βασικών δρόμων με ίδιες δαπάνες, πέραν των 7.600 ευρώ που διατέθηκαν από το Υπουργείο για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας. Επίσης και η Π.Ε. Κοζάνης έχει βοηθήσει το 2020 στην συντήρηση για ορισμένες περιπτώσεις δρόμων μεταξύ των οικισμών και το ίδιο ζητήθηκε και για την φετινή αντιπυρική περίοδο.  

Το δίκτυο δασικών δρόμων,  που βρίσκεται στα Δυτικά Πιέρια είναι τεράστιο, ήταν ασυντήρητο για αρκετά χρόνια σε μεγάλο τμήμα του και είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθεί η καθ’ ύλην αρμόδια δασική Υπηρεσία για τη συντήρησή του.

Η παντελής έλλειψη ακόμα και του βασικού εξοπλισμού (μηχανημάτων έργου) στον Δήμο είναι ο λόγος που δεν μπορεί να συνδράμει ο Δήμος κατά το ελάχιστο για τη συντήρηση του οδικού δικτύου ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση τόσο από τα μηχανήματα κατάσβεσης πυρκαγιών του Δήμου όσο και από τα ίδια τα βυτιοφόρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κατ’ επέκταση ο Δήμος δεν μπορεί να συνδράμει στην άμεση επέμβαση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Είναι συνεπώς κατεπείγουσα η ανάγκη να εφοδιαστεί ο Δήμος Βελβεντού  με  ένα διαμορφωτή γαιών (γκρέιντερ) και ένα φορτωτή. Έχει υποβληθεί ήδη αίτημα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αναμένονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Είναι τέλος απαραίτητο να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν χαρτογράφηση του δικτύου των δασικών και αγροτικών δρόμων του ορεινού όγκου ώστε να υπάρχει πλήρης και άμεσος προσανατολισμός των επιχειρήσεων κατάσβεσης – αν προκύψει θέμα.

Εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα υπάρχει κλιμάκιο ημερήσιων περιπολιών της περιοχής Βελβεντού σε όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ανάλογες περιπολίες οργανώνει και ο Δήμος Βελβεντού με αιρετούς, με εκπροσώπους φορέων και εθελοντές στην αντιπυρική περίοδο.

Ο Δήμος Βελβεντού δηλώνει την διάθεσή του για κάθε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Βελβεντό 20/5/2021

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Τ.Ο.

 

 

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω