Δελτίο Τύπου, Λαϊκή Συνέλευση για τα Αιολικά των Πιερίων στο Βελβεντό

 

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

 

Λαϊκή Συνέλευση για το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή των Πιερίων διοργάνωσε την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 ο Δήμος Βελβεντού. Στη Λαϊκή Συνέλευση παραβρέθηκαν και οι δυο βουλευτές του Νομού κ. Αμανατίδης Γιώργος και κα Βέττα Καλλιόπη, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η απουσία της Περιφερειακής Αρχής Δυτ. Μακεδονίας.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ως στόχο την ενημέρωση των δημοτών και κάθε ενδιαφερόμενου για την σχεδιαζόμενη «επένδυση» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε., μετά την δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του «έργου» παρουσίασε ο Δήμαρχος Βελβεντού, κος Στεργίου Μανώλης, ο οποίος τόνισε τις καταστροφικές του συνέπειες για το ανάγλυφο του βουνού,  την χλωρίδα, την πανίδα και την ορνιθοπανίδα καθώς και την ποιότητα του νερού, εφόσον οι ανεμογεννήτριες τοποθετηθούν στην περιοχή των πηγών και μάλιστα σε συνθήκες άπνοιας (59%), σύμφωνα με την μελέτη που συνέταξαν οι ίδιοι οι «επενδυτές». Επίσης τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο, αλλά και όποιο ανάλογο ενδεχομένως ακολουθήσει στο μέλλον στην κορυφογραμμή των Πιερίων,  αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική αξιοποίηση και προοπτική της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Δήμαρχος στην εκπεφρασμένη αρνητική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού, του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, των συμβουλίων και των Προέδρων των Κοινοτήτων αλλά και των άλλων συλλογικών οργάνων της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην εγρήγορση και ετοιμότητα που πρέπει να επιδείξει ολόκληρη η κοινωνία για την αποτροπή της καταστροφής. Σημαντική είναι η έλλειψη Ειδικού Χωροταξικού των Α.Π.Ε. το οποίο εδώ και καιρό εκπονείται αλλά ποτέ ως σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί. Εξέφρασε δε το φόβο πως όταν αυτό οριστικοποιηθεί θα έχει κορεσθεί ο τόπος από την άναρχη και ανεξέλεγκτη τοποθέτηση των Α.Π.Ε. στην χώρα. 

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου στο θέμα των ανεμογεννητριών, κος Τρύφων Κόλλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η οποία λήγει στις 16 Ιανουαρίου, καθώς και στις νομικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Σημαντικές για την απειλή του περιβάλλοντος ήταν και οι θέσεις του Καθηγητή Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Ελευθεριάδη Χρήστου, του Δρ. Μεταλλειολόγου Μηχανικού ΕΜΠ κ. Κολοβού Χρήστου, του ορνιθολόγου κ. Μπούσμπουρα Δημήτρη, του βιολόγου κ. Γιαννάκη Νίκου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Πράσσου Στέφανου.

Το λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Ελευθερίου Χρήστος, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Βελβεντού κ. Τέτος Νίκος και κα Γκαμπράνη Ειρήνη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καταφυγίου κ. Πούλιος Αθανάσιος, εκπρόσωπος της Κοινότητας Ριζωμάτων και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων καθώς και πολίτες του Βελβεντού και της ευρύτερης περιοχής.

Ξεκάθαρο από τις εισηγήσεις ήταν το συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μεγάλη απειλή για τον τόπο, πλειοδοτώντας την καταστροφή του βουνού προς όφελος των «επενδυτών». Ακόμα και το επιχείρημα των θέσεων εργασίας σε μια τόσο ακριβή επένδυση των 47 εκ. ευρώ καταρρίπτεται από την ίδια την μελέτη.

Κατά την διαδικασία κατατέθηκαν προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού.

Δηλώνουμε ότι θα οργανώσουμε κάθε μορφή αγώνα για την ματαίωση του συγκεκριμένου «έργου». Είναι η ώρα της ευθύνης και όλοι θα κριθούμε από την παρουσία και τη συμμετοχή μας.

     Η Λαϊκή Συνέλευση εξέδωσε το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Στην Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022, στο Βελβεντό με πρωτοβουλία του Δήμου Βελβεντού, και θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή των Πιερίων το σώμα δηλώνει ομόφωνα τα ακόλουθα:

  1. Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή του μυθικού βουνού των Πιερίων. Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια «βιασμού» του φυσικού μας πλούτου που θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, παρά τα δεδομένα των ανεμολογικών μετρήσεων που οι ίδιοι οι επενδυτές πραγματοποίησαν (59% άπνοια).
  2. Καταδικάζουμε την αλόγιστη εκμετάλλευση και καταστροφή της παρθένας φύσης μας, του ζωικού και φυτικού βασιλείου, των δρόμων, των πηγών, των νερών και των περιουσιών μας.
  3. Διαφωνούμε με την αυθαίρετη χωροταξική επιλογή της κορυφής των Πιερίων ως τόπο εγκατάστασης ανεμογεννητριών και απαιτούμε την ακύρωση της δήθεν «πράσινης επένδυσης» που απειλεί το βουνό μας, στο όνομα μάλιστα της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος.
  4. Με δεδομένη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα γίνονται αιολικά στους ορεινούς όγκους εφόσον οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, καλούμε τους Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες και Περιφερειακά Συμβούλια, Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας να δράσουν άμεσα για την ματαίωση της εγκατάστασης αυτής και την ακύρωση της καταστροφής των Πιερίων.
  5. Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε με κάθε νόμιμο μέσο, τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψουμε το έγκλημα που επιχειρείται ενάντια στην θέληση των τοπικών κοινωνιών. Ήδη έχουν εκφραστεί με αρνητικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο έργο τα Δημοτικά Συμβούλια Βελβεντού και Σερβίων, τα Κοινοτικά Συμβούλια και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καθώς και Συμβούλια Φορέων και πολίτες.
  6. Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Δημότες της ευρύτερης περιοχής πέριξ του βουνού των Μουσών, των Πιερίων, να συσστρατευθούν για την προστασία της φύσης και των φυσικών μας πόρων και ενάντια στην καταστροφή του βουνού μας και μαζί της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου και του μέλλοντος των παιδιών μας.
  7. Προς όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ των Α.Π.Ε. και της πράσινης ενέργειας αλλά περιμένουμε τις πρωτοβουλίες τους για την έγκαιρη θέσπιση του Ειδικού Χωροταξικού των Α.Π.Ε. και την μετατροπή του γνωμοδοτικού ρόλου των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων στο θέμα των ΑΠΕ σε αποφασιστικό. Αναμένουμε την πρακτική απόδειξη της ευθύνης και όχι ανέξοδα ευχολόγια. Η συμμετοχή, η παρουσία αλλά και η απουσία του καθενός στον σημαντικό αυτόν αγώνα θα κριθούν.

 

Βελβεντό,

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω