Βελβεντό

         

Το Βελβεντό, κωμόπολη 4.000 κατοίκων, πατρίδα του Αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, 33 χιλιόμετρα Β.Α. της Κοζάνης, είναι χτισμένο στους πρόποδες των Δυτικών Πιερίων, του γραφικού βουνού των εννιά μουσών της μυθολογίας  και στα πόδια του απλώνεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου.

      Ο οικισμός του Βελβεντού είναι ένα αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο με στολίδι την κεντρική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

     Στενά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πέτρινα, νεοκλασικά αλλά και σύγχρονα σπίτια, αυλές καταστόλιστες από λουλούδια, μικρές πλατείες και όμορφες γωνιές, παλιοί νερόμυλοι και εκκλησίες, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σ’ έναν καταπράσινο κάμπο, γεμάτο μυρωδάτα φρούτα και πολλά νερά.

      Η ιστορία του Βελβεντού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η έρευνα σε αρχαιολογικούς χώρους έχει δείξει πως η περιοχή κατοικείται συνεχώς από την προϊστορική εποχή. Τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία μαρτυρούν τη σημαντική ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή.

      Η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, οι καταρράχτες του «Σκεπασμένου» στο φαράγγι των Μουσών, τα πολλά ενδιαφέροντα μνημεία, η αξιόλογη πολιτιστική κίνηση, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Το Βελβεντό και η γύρω περιοχή του δίνουν σήμερα μια μοναδική ευκαιρία για απολαυστικές και ξεκούραστες στιγμές σε όλους τους επισκέπτες, κοντά στη φύση, στο βουνό και στη λίμνη, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι ανέσεις μιας μικρής οργανωμένης πόλης.

Κύλιση προς τα επάνω