Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας μετά τα παρατεταμένα μέτρα lockdown

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας μετά τα παρατεταμένα μέτρα lockdown

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2020 προχώρησε στη λήψη ομόφωνης απόφασης (αρ.123/30.12.20), η οποία αφορά στην υποβολή αιτήματος προς την κεντρική Κυβέρνηση για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση των Δημάρχων της περιοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κοζάνης, κου Μαλούτα, στην οποία διαπιστώθηκε η δεινή θέση, στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις καθώς και η ανάγκη της από κοινού ενεργοποίησης των Δημοτικών Αρχών προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού αναφέρει τα εξής:

Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 λειτουργεί τους τελευταίους μήνες ως επιταχυντής των δυσμενών εξελίξεων που έχουν κάνει ήδη  την εμφάνισή τους στην Π.Ε. Κοζάνης εξαιτίας και της απολιγνιτοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η Π.Ε. Κοζάνης δοκιμάστηκε επιπροσθέτως και από τη σταδιακή μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας, δεδομένο που μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, σε μια κατά πολύ μεγαλύτερη του εθνικού μέσου όρου απώλεια εισοδήματος, σε παρατεταμένη υψηλή ανεργία καθώς και στη συστηματική εκροή του πληθυσμού.

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για την απένταξη του λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή και ο επακόλουθος σχεδιασμός της ΔΕΗ για το κλείσιμο των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, βρήκε την περιοχή απροετοίμαστη για την επίτευξη ενός τέτοιου εγχειρήματος εντός ενός τόσο ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. Εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι το Σχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (MasterPlan) για τις λιγνιτικές περιοχές παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς και το γεγονός, ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Μηχανισμού για τη Δίκαιη Μετάβαση δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην τοπική οικονομία είναι δραματική.

Μπροστά στη νέα αυτή κατάσταση, οι κάτοικοι της περιοχής, οι τοπικές επιχειρήσεις, όλο το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση συνειδητοποιώντας την επερχόμενη οικονομική καταστροφή. Για το λόγο αυτό αναζητούνται αποτελεσματικές λύσεις άμεσα ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να ανακοπεί η απώλεια του εισοδήματος των νοικοκυριών. Οι λύσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τη μορφή λήψης και εφαρμογής μέτρων προσωρινού χαρακτήρα και να αφορούν ιδίως τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης που τόσο πλήττονται πολλαπλώς.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε αναγκαία τη λήψη άμεσων ειδικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών (συμπεριλαμβανομένων των αγροτών), των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων, δράσεις και ενέργειες που αφορούν στη διευκόλυνση των πολιτών στις σχέσεις τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό και τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, ως προς τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας

 

1.– Ζητούμε την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να περιληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Στο πλαίσιο αυτό η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα πρέπει να καλύπτει μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, και να αυξηθεί το ύψος επιχορήγησης από 800 € σε 2.000 € βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

2.- Ζητούμε την αναστολή και παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία για όσο διάστημα η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται και θα βρίσκεται υπό καθεστώς περιστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και την επιστροφή ύψους έως 75% του τζίρου που χάθηκε αναλογικά, κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις βρισκόταν σε αναστολή, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

3.- Ζητούμε τη διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής (5ος κύκλος) με ένταξη επιχειρήσεων ανεξαρτήτου ΚΑΔ και εισοδηματικών κριτηρίων και ανεξάρτητα από τον τζίρο της τρέχουσας χρονιάς καθώς και την άμεση ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ.

4.- Ζητούμε την παράταση των μέτρων αναστολής πληρωμών αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή), τα οποία λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, έτσι ώστε να περιλάβει και το διάστημα του 2021.

5.- Ζητούμε την παροχή κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου έως 5 έτη για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω της σχετικής δράσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ύψους 5.000 € έως 50.000 €, ώστε να εξασφαλιστεί η ρευστότητά τους, καθώς και παροχή εγγύησης του συνολικού ύψους των δανείων αυτών.

6.- Ζητούμε την διεύρυνση του προγράμματος επιδότησης και των υφιστάμενων εργαζομένων με κάλυψη μέρους  του μισθολογικού κόστους από όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από την πανδημία, για όσο διάστημα η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται και θα βρίσκεται υπό καθεστώς περιστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων.

7.- Ζητούμε η υποχρεωτική μείωση ενοικίου να ανέλθει σε ποσοστό 80% για όσο διάστημα η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται και θα βρίσκεται υπό καθεστώς περιστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η μείωση αυτή να περιλαμβάνει και τα δημοτικά ακίνητα.

8.- Ζητούμε την απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας όλων των επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία για τους μήνες που η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται και θα βρίσκεται υπό καθεστώς περιστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων.

9.- Ζητούμε την εισαγωγή νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 120 δόσεις, η οποία θα καλύπτει όλη τη διάρκεια κατά την οποία η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται και θα βρίσκεται υπό καθεστώς περιστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων.

10.- Ζητούμε την απαλλαγή όσων επιχειρήσεων βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας από το Μάρτιο του 2020 από την καταβολή δημοτικών τελών καθώς και από το τέλος ΕΡΤ για το ίδιο διάστημα που η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται και θα βρίσκεται υπό καθεστώς περιστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων.

11.- Ζητούμε την λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας των υπαλλήλων στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων της Π.Ε. Κοζάνης, με τρόπο που θα συνάδει με τη φύση των καθηκόντων τους.

12.- Ζητούμε την τακτική λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Βελβεντού με την αναγκαία στελέχωση. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει μείνει εκτός του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λειτουργώντας με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει μόνο με δικές της πρωτοβουλίες στο θέμα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, στέκεται στο πλάι των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής. Ο συντονισμός όλων των ΟΤΑ της Π.Ε. Κοζάνης είναι μονόδρομος για την από κοινού διεκδίκηση των αιτημάτων. 

Τέλος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη και τελεί υπό την προστασία της Πολιτείας, ωστόσο δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος των οικονομικών δικαιωμάτων των πιο αδύναμων πολιτών, οι οποίοι πλήττονται δυσανάλογα από την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία στο μέτρο που είναι οριζόντια ευνοούν την ανάπτυξη αθέμιτων πρακτικών από τους πιο ισχυρούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω