Ανακοίνωση Συλλόγου Διαβητικών Ν. Κοζάνης : 14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Έχει περάσει πλέον ένας αιώνας από την ανακάλυψη της ινσουλίνης (1921) από τον νομπελίστα ιατρό Φρέντερικ Μπάντινγκ και τον ιατρό Τσάρλς Μπέστ και εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται, ούτε στην εκπαίδευση που απαιτείται για να διαχειριστούν σωστά το διαβήτη τους.

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη δεν δείχνει σημάδια μείωσης. Ένας στους 10 ενήλικες παγκοσμίως ζει σήμερα με διαβήτη. Στην Ελλάδα ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ατόμων με διαβήτη αγγίζει το ένα εκατομμύριο άτομα.

«Η πρόσβαση στην εκπαίδευση για τον διαβήτη»

είναι το θέμα της εκστρατείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη για το 2022.

 Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται συνεχή φροντίδα και υποστήριξη, χρειάζονται πρόσβαση στη συνεχή εκπαίδευση για να διαχειριστούν την κατάστασής τους, να κατανοήσουν την ασθένεια τους και να παραμείνουν υγιείς αποφεύγοντας τις επιπλοκές.

Η πρόσβαση σε συνεχή και ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί έναν σημαντικότατο παράγοντα τόσο για τα άτομα που ζουν με διαβήτη, για να κατανοήσουν την ασθένειά τους, όσο και για τους επαγγελματίες υγείας για να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν και να διαγιγνώσκουν έγκαιρα την ασθένεια και να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Η εκπαίδευση αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα άτομα με διαβήτη γιατί :

  • δίνει τη δυνατότητα επίτευξης των θεραπευτικών στόχων και καλύτερου ελέγχου του διαβήτη
  • προλαμβάνει και μειώνει την συχνότητα και βαρύτητα των επιπλοκών
  • επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα ζωής
  • μειώνει τη συχνότητα νοσηλειών και κόστους θεραπείας
  • δίνει τη δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών   

Στον 21ο αιώνα απαιτείται όλοι οι άνθρωποι να μπορούν και να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται για το διαβήτη τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.

          Για το Δ.Σ

               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

          ΠΕΤΚΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                              ΒΑΣΣΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω